Despre noi

       Lemnul..minunat lucru de la Dumnezeu,care pare a cuprinde cu tainele lui Izvoare de ape și      Temeliile Lumii.E cerdacul cu busuioc la grindă și buciumul care se aude-n asfințit ; e Biserica Străbunilor, cu sunet de toacă ce străbate văzduhul până la Ceruri.E tihna unui fluier după o zi de trudă.Este nădejdea unui Neam iar, vreme de veacuri , in zilele cele rele a știut a lua chip de codru și de frate pentru ca  omul să capete adăpostire,dimpreună cu toate ale sale.

      Cu voia lui,eu n-am să îngădui să cadă în uitare și voiesc a da slavă lui Dumnezeu pentru calea ce mi-a  fost rânduită..    

Începând de la o vârstă foarte fragedă, desenul și pictura pe sticlă au fost prima mea străduință de a transmite bucurie prin iconografie. De la o clipă la alta, de la un an la altul, am realizat că prin taina picturii pe sticlă am deprins și o serie de virtuți cum ar fi: răbdarea, liniștea sufletească și dragostea duhovnicească.

În toată această perioadă am admirat cu plăcere lemnul și sculptura tradițională creștin-ortodoxă, iar într-o zi, pășind pentru prima dată în Grădina Maicii Domnului din Sfântul Munte Athos, am avut ocazia să rămân peste noapte la Mânăstirea Marea Lavră. De dimineață, după îcheierea slujbei, m-am închinat și am pornit într-o mică plimbare, cu un grup de pelerini, către Marea Lavră, fiind chiar în apropiere și coborând  pe cărare am zărit o rămășiță subțire de rondea din lemn. Am luat această bucățică de lemn și am început, în tihnă, poposind pe pietrele de pe malul mării, să cioplesc cu un briceag, forma unei cruci.

După aproximativ 2 ani, am primit cadou, o cruce sculptată manual, cu tentă arhaică.

Din acel moment a început să-mi înmugurească în inimă admirația și dorința de a deprinde din tainele sculpturii și astfel, sub îndrumarea unui prieten drag, am început să învăț acest meșteșug. De aici, cu gândul nostru și Binecuvântările Părinților Duhovnici a prins viață proiectul Datini și Sfinți:

Fiecare obiect “Datini și Sfinți” are o poveste care ne inspiră tradiții, locuri, trăiri, ne amintește de simplitatea vieții, si emoțiile din vremea copilariei și nu numai. Tencuiala de lut de pe peretii casei, liniștea din cerdac, mirosul plantelor din fânul uscat, culoarea grădinii și trecerea anotimpurilor ce iși pune amprenta peste toată natura.

Fiecare Cruce și Icoană ne aduc aminte de străbunii noștri care, după ce se întorceau de la biserică, continuau bucuria  acasă, unde aveau un colțișor cu icoane, împodobit cu un ștergar tradițional alb, ca un mic altar spre răsărit, în dreptul căruia se închinau așa cum știau ei mai bine și cu mare evlavie către toată Împărăția Cerească.

Această amintire ne-a rămas foarte frumos înrădăcinată în minte iar cu tot ce am primit de la strămoșii noștri, Biserica, Sf. Maslu, postul, spovedania, aghiasma, icoanele, Sf. cruce, dragostea față de aproapele și toate învățăturile, ne străduim să le trasmitem și noi mai departe copiilor și generațiilor următoare cinstind lucrarea Lui Dumnezeu.

Cu înțelepciune putem admira simplitatea cu care arborii și copacii au rămas statornici, răbdători și credincioși locului în care au răsărit, punându-și nădejdea în grija Lui Dumnezeu pentru toate cele necesare dezvoltării lor.

Din pământul Sfânt, care îi este lemnului drept mamă blândă și răbdătoare, a primit toate elementele vitale prin seva vieții, dar să nu uităm că în această hrană se află și sângele, lacrimile și nevoințele neamului nostru Românesc și ale Sfinților.

Astfel, lemnul este plin de viață și căldură chiar și după dezrădăcinare. Dacă privim îndeaproape această lucrare duhovnicească, putem culege o adevarată lecție de înțelepciune.

Acest meșteșug datează de mii de ani și prin el a trecut chiar și Mântuitorul Iisus Hristos învățând de la Sf. Iosif tâmplăria, probabil de aceea lemnul transmite bucurie și are viață și căldură.

Astăzi, când tradițiile și cultura se șterg văzând cu ochii, ne-am dorit să le readucem în atenție cu demnitate, transmițând generațiilor viitoare o picătură din ceea ce ne-au lăsat strămoșii și Sfinții care au viețuit și s-au jertfit pe aceste meleaguri.

Crucea este cinstirea noastră atât în viața de aici cât și în cea de dincolo.
Maica Domnului și Sfânta Treime să ne lumineze și să ne călăuzească în acest proiect.